السبت، 8 يونيو 2013

cross contaimation

cross contaimation


السبب :
من الممكن حتى بعد يتم تنظيف الأسطح جيدا، انتشار بكتيريا مسببة للمرض ، إلا إذا كنت تحتفظ بها بشكل منفصل.



لكن الأطعمة التي تحتاج إلى أن تبقى منفصلة، وكيف؟

اتبع هذه النصائح الأعلى للحفاظ على عائلتك آمنة
تقطيع اللحوم على cutting board استخدام ألواح التقطيع منفصلة وبالنسبة للحوم والدواجن والمأكولات البحرية والبيض.



• استخدم لوحات وأواني منفصلة عن الأطعمة المطبوخة والمواد الخام.
قبل استخدامها مرة أخرى، ويغسل جيدا لوحات، والأواني، وألواح التقطيع التي قطعت عليها اللحوم النيئة والدواجن والمأكولات البحرية، أو البيض.
• في لوح التقطيع يحصل بشكل كبير استخدامه  يصعب نظيفة،  فيجب النظر في استبدالها.

 

إبقاء اللحوم والدواجن والمأكولات البحرية، والبيض منفصلة عن كل الأطعمة الأخرى في البقالة.
تأكد من انك لا تلوث الأطعمة في كيس البقالة الخاص بك عن طريق:

فصل اللحوم النيئة والدواجن والمأكولات البحرية، والبيض من الأطعمة الأخرى في عربة التسوق الخاصة بك.
عند الخروج، ضع اللحوم النيئة والدواجن والمأكولات البحرية في أكياس بلاستيكية للحفاظ على العصائر من يقطر على الأطعمة الأخرى.

محتويات الثلاجة إبقاء اللحوم والدواجن والمأكولات البحرية، والبيض منفصلة عن كل الأطعمة الأخرى في الثلاجة.
يمكن أن البكتيريا تنتشر داخل الثلاجة إذا العصائر من اللحوم النيئة والدواجن والمأكولات البحرية، والبيض تقطر على استعداد للأكل، الأطعمة. ولكن وقف هذا التلوث هو بسيط ...



• ضع اللحوم النيئة والدواجن والمأكولات البحرية في حاويات أو أكياس بلاستيكية محكمة الغلق لمنع العصائر من نازف أو تسرب على الأطعمة الأخرى. إذا كنت لا تخطط لاستخدام هذه الأطعمة في غضون بضعة أيام، وتجميد لهم بدلا من ذلك.
• حافظ على البيض في الكرتون الأصلي وتخزينها في المقصورة الرئيسية من الثلاجة، وليس في الباب


 

Separate


 

Separate
 

 


Don’t cross-contaminate
Why it matters
Even after you’ve cleaned your hands and surfaces thoroughly, raw meat, poultry, seafood, and eggs can still spread illness-causing bacteria to ready-to-eat foods—unless you keep them separate.
But which foods need to be kept separate, and how?
Follow these top tips to keep your family safe
cutting meat on a cuttingboard Use separate cutting boards and plates for produce and for meat, poultry, seafood, and eggs.
Placing ready-to-eat food on a surface that held raw meat, poultry, seafood, or eggs can spread bacteria and make you sick. But stopping cross-contamination is simple.
 
•Use one cutting board for fresh produce, and one for raw meat, poultry, or seafood.
•Use separate plates and utensils for cooked and raw foods.
•Before using them again, thoroughly wash plates, utensils, and cutting boards that held raw meat, poultry, seafood, or eggs.
•Once a cutting board gets excessively worn or develops hard-to-clean grooves, consider replacing it.
Keep meat, poultry, seafood, and eggs separate from all other foods at the grocery.
Make sure you aren’t contaminating foods in your grocery bag by:
 
•Separating raw meat, poultry, seafood, and eggs from other foods in your shopping cart.
•At the checkout, place raw meat, poultry, and seafood in plastic bags to keep their juices from dripping on other foods.
refrigerator contents Keep meat, poultry, seafood, and eggs separate from all other foods in the fridge.
Bacteria can spread inside your fridge if the juices of raw meat, poultry, seafood, and eggs drip onto ready-to-eat foods. But stopping this contamination is simple…
•Place raw meat, poultry, and seafood in containers or sealed plastic bags to prevent their juices from dripping or leaking onto other foods. If you’re not planning to use these foods within a few days, freeze them instead.
•Keep eggs in their original carton and store them in the main compartment of the refrigerator—not in the door.

 

التنظيف (clean)


1-    التنظيف ((clean

1- غسل اليدين والأسطح غالبا

السبب :
يمكن للبكتيريا مسببة للمرض البقاء على قيد الحياة في العديد من الأماكن في جميع أنحاء المطبخ الخاص بك، بما في ذلك يديك، والأواني، وألواح التقطيع.

إلا إذا كنت تغسل يديك، والأواني، وأسطح الطريق الصحيح، هل يمكن أن تنتشر البكتيريا في الغذاء الخاص بك، وعائلتك.

 والان اتبع هذه النصائح الأعلى للحفاظ على عائلتك آمنة :
غسل اليدين غسل اليدين بالطريقة الصحيحة  لمده 20 ثانية بالصابون والمياه الجارية.
غسل اليدين بالطريقة الصحيحة يمكن وقف انتشار البكتيريا المسببة للمرض.

وفيما يلي كيفية القيام بذلك:
 
بلل يديك بالماء الدافئ أو البارد ووضع الصابون.
فرك يديك معا لجعل رغوة الصابون و تأكد من فرك ظهر يديك، بين أصابعك، وتحت أظافرك.  فمن الممكن البكتيريا يمكن أن الاختباء هنا أيضا!
متابعة فرك اليدين لمدة 20 ثانية على الأقل


اشطف يديك جيدا تحت الماء الجاري.
جفف يديك باستخدام منشفة نظيفة أو الهواء الجاف.

  متى تفعل هالطريقه :
قبل تناول الطعام.
• قبل وأثناء وبعد إعداد الطعام.
• قبل وبعد معالجة قطع أو الجرح.
• قبل وبعد رعاية شخص مريض.
• بعد التعامل مع البيض غير المطبوخ، أو اللحوم النيئة والدواجن والمأكولات البحرية، أو العصائر.
• بعد لمس الأنف، السعال، أو العطس.
• بعد لمس النفايات الحيوانية أو الحيوان.
• بعد لمس القمامة.
• بعد استخدام المرحاض

 

 

2-غسل الأسطح والأواني بعد كل استعمال.:


السبب :
يمكن أن تنتشر البكتيريا في جميع أنحاء المطبخ والحصول على ألواح التقطيع، وأواني، وقمم مضادة.

لمنع هذا:

• استخدام مناشف ورقية أو قماش نظيفة لمسح أسطح المطبخ. غسل المناشف  في كثير من الأحيان في بمياه  ساخنة من الغسالة الخاصة بك.
• اغسل ألواح التقطيع، والأطباق، والأواني بالماء الحار والصابون بعد إعداد كل الوجبات وقبل إعداد ا
كإجراء وقائي إضافي، الكلور السائل في 1 غالون من الماء لتطهير الأسطح والأواني وغسلها.

first step clean :

Follow these top tips to keep your family safe

Wash hands the right way—for 20 seconds with soap and running water.

Washing your hands the right way can stop the spread of illness-causing bacteria.
Here’s how to do it:
•Wet your hands with warm or cold running water and apply soap.
•Rub your hands together to make a lather and scrub them well. Be sure to scrub the backs of your hands, between your fingers, and under your nails. Bacteria can hide out here too!
•Continue rubbing hands for at least 20 seconds. Need a timer? Hum “Happy Birthday” from beginning to end twice.
•Rinse your hands well under running water.
•Dry your hands using a clean towel or air dry.
 
And when to do it:
•Before eating food.
•Before, during, and after preparing food.
•Before and after treating a cut or wound.
•Before and after caring for someone who is sick.
•After handling uncooked eggs, or raw meat, poultry, seafood, or their juices.
•After blowing your nose, coughing, or sneezing.
•After touching an animal or animal waste.
•After touching garbage.
•After using the toilet.
 
 
Wash surfaces and utensils after each use.
Bacteria can be spread throughout the kitchen and get onto cutting boards, utensils, and counter tops. To prevent this:
•Use paper towels or clean cloths to wipe up kitchen surfaces or spills. Wash cloths often in the hot cycle of your washing machine.
•Wash cutting boards, dishes, utensils, and counter tops with hot, soapy water after preparing each food item and before you go on to the next item.
•As an extra precaution, you can use a solution of 1 tablespoon of unscented, liquid chlorine bleach in 1 gallon of water to sanitize washed surfaces and utensils.
 

Wash fruits and veggies—but not meat, poultry, or eggs!

Did you know that—even if you plan to peel fruits and veggies—it’s important to wash them first because bacteria can spread from the outside to the inside as you cut or peel them?
Here’s how to wash all your produce effectively…
1.    Cut away any damaged or bruised areas.
2.    Rinse produce under running water. Don’t use soap, detergent, bleach, or commercial produce washes.
3.    Scrub firm produce—like melons or cucumbers—with a clean produce brush.
4.    Dry produce with a paper towel or clean cloth towel… and you’re done.
5.    The good news? Bagged produce marked “pre-washed” is safe to use without further washing.
Why not wash meat, poultry, and eggs?
Washing raw meat and poultry can actually help bacteria spread, because their juices may splash onto (and contaminate!) your sink and countertops.
All commercial eggs are washed before sale. Any extra handling of the eggs, such as washing, may actually increase the risk of cross-contamination, especially if the shell becomes cracked
Wash fruits and veggies—but not meat, poultry, or eggs!
Did you know that—even if you plan to peel fruits and veggies—it’s important to wash them first because bacteria can spread from the outside to the inside as you cut or peel them?
 
Here’s how to wash all your produce effectively…
1.Cut away any damaged or bruised areas.
2.Rinse produce under running water. Don’t use soap, detergent, bleach, or commercial produce washes.
3.Scrub firm produce—like melons or cucumbers—with a clean produce brush.
4.Dry produce with a paper towel or clean cloth towel… and you’re done.
5.The good news? Bagged produce marked “pre-washed” is safe to use without further washing.
 
 


:Check Your Steps



to know the food safety in  these four stepes 
following four simple steps can help keep your family safe from food poisoning at home.
Check out our CleanSeparateCook, and Chill pages to see the most effective ways to help keep your family safe from food poisoning.

The details of each step : expand :

الجمعة، 7 يونيو 2013

علم الغذاء

مصطلح ( سلامة الغذاء ) (FOOD SAFETY) انتشرت في الآونة الأخيرة ، حيث ان وسائل الأعلام لم تعد تخلو من   القضايا الغذائية  فمثلا (احتوائ التصنيع الغذائي على كمية فائضة من الملح ....)  . وهكذا انتشرات الاراء المعارضة والاتهامات سواء ان كان  ضد المستهلك او ضد استخدامة .



فمن هنا ،،،، ستنتطلق مدونة طالبة علم الغذاء  في مساعدة لتوصيل للمستهلك   وخاصة في  ما   يقال لها بأزمة سلامة الغذاء  . وما مدى تأثير هذه  الاهتمامات بمجال يتماشى  في حياتنا  اليومية .  
  
خطة دراسة تخصص علم الغذاء : 


Microbiology
Element of Food engineering
Food Processing I 
Properties of Food and Agricultural 
Materials 
 Food Packaging 
 Sensory evaluation
Food Chemistry I
Food Sanitation and Quality Control

وايضا العديد من المواد الدراسية ف نهج علم الغذاء  هنا :\


( سيتم التطرق على المواضيع التي ذات أهمية واهتمام للمستهلك ) . 

الخميس، 6 يونيو 2013

جرح الصداقه ما تداويه الايام 


جرح الصداقه ما تداويه الايام


لمن جرحني صاحبي وش بقالي 



لصار اعز الناس بزيدك الام 



من ترتجي يا قلب تشكيه حالي 



عزي لقلب دايم الدوم منضام 



ما شاف في هالدنيا رفيق موالي 



ياحظ من مثلك هنا العمر له دام 



يا حظ منهو قاسي ما يبالي 



ابكي على جرحي وداويه بوهام 



والقلب لزادت همومه شكالي 



دمعه ورا دمعه والاحزان قدام 



والحب كلمه عشتها في خيالي 


.......